Scripta

Nezbytné minimum ke zkoušce ke stažení Zde.....

O víně

Seznam pražských vinic

Seznam pražských vinic Vinařská obec Viniční trať  Stát Oblast Podoblast Poznámka    1. Praha 1 (Malá Strana a Hradčany) Svatováclavská vinice, Česká republika, Čechy Mělnická  2. Praha 1 (Malá Strana a Hradčany) Svatojánská vinice a vinice Strahovského kláštera, Česká...

Svatomartinské

Svatomartinské víno Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina poprvé novým, mladým, jiskrným vínem. Sv. Martina bylo tradiční datum, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu, dostávala mzdu a hledala si nového hospodáře, případně o rok...

Technologie výroby vína

Technologie výroby vína   Technologie výroby bílého vína  Surovina: Zdravé hrozny tvoří základní předpoklad pro výrobu kvalitních jakostních vín. Nezralé hrozny se zelenými třapinami dávají vínu příchuť po třapinách a chlorofylu. Zpracované hrozny napadené hnilobou je nutno ihned...

Typy láhví

Typy láhví Na obrázku je několik typů lahví, které jsou charakteristické svým vzhledem. 1 Schlegelflasche Elegantní, starý tvar láhve s dlouhým hrdlem, který se používal pro rýnská a moselská vína již na přelomu 19. a 20. století (rýnská vína: hnědé sklo, moselská vína: zelené sklo). Dnes se...

VOC

VOC (Vína originální certifikace). VOC je v Česku nový systém označování vín ne podle kvality hroznů při sklizni, ale podle místa původu. Vína v zemi zatím takto dosud označovali pouze vinaři ze Znojemska. Předseda Aliance vinařů V8 Petr Marcinčák dnes uvedl, že nyní úřady používání tohoto označení...

Vady vín

Nemoci a vady vína V zásadě musíme odlišit vína nemocná a vína s vadami od vín nedokonalých. To jsou vína, kterým se něčeho nedostává, mají např. neuspokojivou barvu, chybí jim buket, jsou prázdná, mají nízké nebo naopak vysoké kyseliny a pod. Tyto nedostatky si vína přinášejí již ze zpracovaných...

Jak dělíme víno

Dle minimální cukernatosti   Víno 11 °ČNM Zemské víno 14 °ČNM Jakostní víno odrůdové 15 °ČNM známkové 15 °ČNM Jakostní víno s přívlastkem kabinetní víno 19 °ČNM pozdní sběr 21 °ČNM výběr z hroznů 24 °ČNM výběr z bobulí 27 °ČNM výběr z cibéb 32 °ČNM ledové víno 27...

Charakteristika vín

Charakteristika vín   Bílá vína   Aurelius Kvalitou nezapře odrůdy, ze kterých vznikl - Neuburské a Ryzlink rýnský, po kterých zdědil a dále rozvíjí svěžest, kvetoucí buket a plnost. Doporučujeme k vepřovému i telecímu masu, drůbeži, studené kuchyni a jemným sýrům. Bzenecká...

Hodnocení vín

Hodnocení vína O tom, jak provádět hodnocení vína, bylo napsáno již mnohé. Vždy je však nejdůležitější vlastní zkušenost, získaná degustací a porovnáním co největšího množství různých vín, výrobců, oblastí, zemí, porovnáním vlastního hodnocení s hodnocením odborníků v literatuře, na výstavách...

Encyklopedie

Encyklopedie Alkoholem se všeobecně (ač nesprávně) označuje etanol (ethylalkohol), který má ve víně z alkoholů největší zastoupení. Obsah alkoholu ve víně a destilátech se označuje na etiketě v objemových procentech např.: alk. 13,6 % obj.. Ostatní alkoholy obsažené ve...

Povídání o víně

Citáty

06.02.2015 08:46
Všechny peníze světa nemají tolik ceny, jako v pravou chvíli pohár nejlepšího vína. (Čínské přísloví)   Kde není vína, není lásky. (Euripídes)   K lidskému štěstí a úsměvné pohodě patří prostřený stůl, víno, přátelé a hudba. (Homér)   Vinohrad je nejkrásnější odměnou,...

Karel Čapek

06.02.2015 08:45
O zvláštních vínech     Míval jsem kdysi přání, abych během života ochutnal všechna vína, co jich zde roste, tak jako jsem si přál poznat všechny země, co jich je ve světě naděláno. Ani jedno ani druhé přání se mi dosud ovšem nevyplnilo. Ale od té doby, co jsem poznal odbornou...

Víno dříve

06.02.2015 08:43
Sklepy byly zvláštní prostor,  tehdy ještě většinou s hliněnou podlahou, nekrytou žárovkou u stropu a tajemnými šiframi křídou na sudech. To až na konci osmdesátých let vyrostly u cesty na Těmice sklepy nové, jejichž moderní komfort mi přišel až nepatřičný. Co se pilo? Ve Bzenci by určitě...

Vývojové fáze znalce vín

06.02.2015 07:28
Vývojové fáze znalce vín   I.Fáze : Blažená nevědomost a)     Chování - Bývá viděn v knihkupectvích a poblíž novinových stánků. Klade otázky typu "Přišel nový Vinařský obzor ?" b)     Nákupy - Za polovinu kapesného si pořídí Krausovu "Encyklopedii...

Poezie

05.02.2015 17:40
Přestal jsem myslet na milenky a hledal moudrost na dně sklenky jsou v tůni roků pohrouženy, jak prsten v starobylé kašně. Dnes pro mne Amor pozbyl ceny ač trpíval jsem pro něj strašně. Dávno jsem – v sklínku zahleděný – přestal už toužit po polibku a místo v lukách – sedám...

Jak se pije víno

05.02.2015 17:38
V Paříži, při večeři na počest vévody Windsorského, bylo servírováno burgundské, přirozeně nejlepší ročník. Vévoda uchopil sklenku s vínem a nesl ji k ústům. Francouzský ministr, sedící po jeho boku, mu zadržel ruku. „Promiňte, prosím,“ řekl, „takhle se takové víno nepije. Nejdříve...

Vína ve světě

Rozdělení vín

05.02.2015 18:53
Klasifikace a označení vín   Francie Vin de Table – stolní vína bez označení odrůdy a původu Vin de Pays – Kvalitnější vína s označením původu a charakteru VDQS - /Vin De limité de Qualité Supérieure/ kontrolovaná vína ale s vyššími limity produkce, kvalitou se blíží vínům...

Specielní vína

Mešní vína

05.02.2015 19:12
Mešní víno  je víno, používané při eucharistii jako tzv. krev Páně. U většiny církví musí splňovat zvláštní požadavky na způsob výroby, tyto požadavky se u jednotlivých církví liší. Římskokatolická církev používá z praktických důvodů bílé víno, pravoslavné církve používají symbolické...

Medicinální vína

05.02.2015 19:07
Medicinální vína   MALTOFERROCHIN  přírodní sladové víno s vysokým obsahem železa se schopností snadného a účinného vstřebávání železa v zažívacím traktu.   Výjimečné vlastnosti MALTOFERROCHINu jsou založeny na přirozené schopnosti extraktu kůry chinovníku podporovat tvorbu...

Košer

05.02.2015 19:06
Kosher (košer, kašr) - obecně znamená "vhodné" jídlo či nápoje, které byly připraveny v souladu se židovskými předpisy; nejen při přípravě vína to např. představuje nutnost používat nástroje a nádobí, které slouží vždy jen přípravě košer potravin; při výrobě lze používat jen produkty...