Příklady z testů

Co je to chipsování?

Tzv. chipsování vína, tj. k označení barrique nemusí víno ležet v barrique-sudu, stačí, aby se v něm máchaly kusy barrique-dřeva (chipsy) chipsy či ponořené desky.

Co je to Remuáž?

Po ukončení druhotného kvašení (2 týdny - 3 měsíce) se láhve ukládají do svislé polohy, uložený sediment (kvasinky) je pomocí otáčení a setřásání přesunován do hrdla láhve. Tento proces trvá asi 8 týdnů.

Co znamená v označení vína Reserva, případně Gran Reserva?

Reserva je označení kvality vína. Znamená, že víno zraje jeden rok v sudu a následující dva roky v lahvi. Vína s označením Gran Reserva zrají dva roky v sudech a tři v lahvích, potom mohou zrát poléta dále a jejich kvalita se neustále zvyšuje

Co je to Sur lie?

Ve francouzštině doslova „na kvasnicích“.
Jedná se o metodu zrozenou ve Francii, která se skládá z pravidelného dlouhodobého ručního promíchávání vína na kvasinkách, nazývaného „Bâtonnage“, aby se usazené kvasinkové částice, uložené na dně nádoby, opětovně rozmíchávaly ve víně. Rozpustné látky uvolňované z kvasinek umožňují snižování redukčního potenciálu a díky jejich schopnosti pohlcovat kyslík stabilizují barvu a plnost vína. Přírodní autolýza buněčných stěn dodává vínu cytoplazmatické a proteinové komponenty jako jsou rozpustné polysacharidy, aminokyseliny a jiné látky, které vylepšují harmonii, dojem plnosti, objemnosti a zároveň jemnosti vín. 

Jaký obsah má sud barrique?

225 l.

Co je to Ampelografie a co Enologie?

Nauka o viné révě a nauka o víně. 

Co je Retsina a čím se aromatizuje?

Aromatizované víno pryskyřicí /Řecko/

Napíšeš správně "Božolé"? :-)

Beaujolais. 

Jak se dělí vína podle cukru?

Stolní - 11 stupňů
Zemské - 14 stupňů
Jakostní - Min 15 stupňů cukru 
odrůdové /85% odrůdy/ 
známkové /max ze třech odrůd./ 
Přívlastkové: 
kabinet - 19 stupňů
pozdní sběr - 21 stupňů
výběr z hroznů - 24 stupňů
výběr z bobulí - 27 stupňů, 
z cibéb, botrytické - 32 stupňů
slámové - 27 stupňů 3 měsíce na slámě
ledové - 27 stupňů při mrazu -6 stupňů

Kolik max zbytkového cukru mají suchá vína?

Suché nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr 
Polosuché 4,1 - 12 g zbytkového cukru/litr 
Polosladké 12,1 - 45 g zbytkového cukru/litr 
Sladké minimální obsah 45 g zbytkového cukru/litr ...