Příklady z testů
Co je to chipsování?
Tzv. chipsování vína, tj. k označení barrique nemusí víno ležet v barrique-sudu, stačí, aby se v něm máchaly kusy barrique-dřeva (chipsy) chipsy či ponořené desky.
———
Co je to Remuáž?
Po ukončení druhotného kvašení (2 týdny - 3 měsíce) se láhve ukládají do svislé polohy, uložený sediment (kvasinky) je pomocí otáčení a setřásání přesunován do hrdla láhve. Tento proces trvá asi 8 týdnů.
———
Co znamená v označení vína Reserva, případně Gran Reserva?
Reserva je označení kvality vína. Znamená, že víno zraje jeden rok v sudu a následující dva roky v lahvi. Vína s označením Gran Reserva zrají dva roky v sudech a tři v lahvích, potom mohou zrát poléta dále a jejich kvalita se neustále zvyšuje
———
Co je to Sur lie?
———
Jaký obsah má sud barrique?
225 l.
———
Co je to Ampelografie a co Enologie?
———
Co je Retsina a čím se aromatizuje?
Aromatizované víno pryskyřicí /Řecko/
———
Napíšeš správně "Božolé"? :-)
Beaujolais.
———
Jak se dělí vína podle cukru?
———
Kolik max zbytkového cukru mají suchá vína?
———