Příklady z testů

Co je to chipsování?

Tzv. chipsování vína, tj. k označení barrique nemusí víno ležet v barrique-sudu, stačí, aby se v něm máchaly kusy barrique-dřeva (chipsy) chipsy či ponořené desky.

Co je to Remuáž?

Po ukončení druhotného kvašení (2 týdny - 3 měsíce) se láhve ukládají do svislé polohy, uložený sediment (kvasinky) je pomocí otáčení a setřásání přesunován do hrdla láhve. Tento proces trvá asi 8 týdnů.

Co znamená v označení vína Reserva, případně Gran Reserva?

Reserva je označení kvality vína. Znamená, že víno zraje jeden rok v sudu a následující dva roky v lahvi. Vína s označením Gran Reserva zrají dva roky v sudech a tři v lahvích, potom mohou zrát poléta dále a jejich kvalita se neustále zvyšuje

Co je to Sur lie?

Ve francouzštině doslova „na kvasnicích“.
Jedná se o metodu zrozenou ve Francii, která se skládá z pravidelného dlouhodobého ručního promíchávání vína na kvasinkách, nazývaného „Bâtonnage“, aby se usazené kvasinkové částice, uložené na dně nádoby, opětovně rozmíchávaly ve víně. Rozpustné látky uvolňované z kvasinek umožňují snižování redukčního potenciálu a díky jejich schopnosti pohlcovat kyslík stabilizují barvu a plnost vína. Přírodní autolýza buněčných stěn dodává vínu cytoplazmatické a proteinové komponenty jako jsou rozpustné polysacharidy, aminokyseliny a jiné látky, které vylepšují harmonii, dojem plnosti, objemnosti a zároveň jemnosti vín. 

Jaký obsah má sud barrique?

225 l.

Co je to Ampelografie a co Enologie?

Nauka o viné révě a nauka o víně. 

Co je Retsina a čím se aromatizuje?

Aromatizované víno pryskyřicí /Řecko/

Napíšeš správně "Božolé"? :-)

Beaujolais. 

Jak se dělí vína podle cukru?

Stolní - 11 stupňů
Zemské - 14 stupňů
Jakostní - Min 15 stupňů cukru 
odrůdové /85% odrůdy/ 
známkové /max ze třech odrůd./ 
Přívlastkové: 
kabinet - 19 stupňů
pozdní sběr - 21 stupňů
výběr z hroznů - 24 stupňů
výběr z bobulí - 27 stupňů, 
z cibéb, botrytické - 32 stupňů
slámové - 27 stupňů 3 měsíce na slámě
ledové - 27 stupňů při mrazu -6 stupňů

Kolik max zbytkového cukru mají suchá vína?

Suché nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr 
Polosuché 4,1 - 12 g zbytkového cukru/litr 
Polosladké 12,1 - 45 g zbytkového cukru/litr 
Sladké minimální obsah 45 g zbytkového cukru/litr ...

Co je to veganské víno

Veganské víno je takové víno, které bylo vyrobeno bez použití jakýchkoli živočišných produktů nebo pomocných látek v žádné fázi výroby. Ačkoli se víno vyrábí z hroznů, tradiční vinařské postupy často zahrnují živočišné složky, zejména při čiření a stabilizaci vína.

Co se běžně používá ve standardním víně
Želatina (zvířecí kolagen)
Kasein (mléčná bílkovina)
Vaječný bílek
Chitosan (z krunýřů mořských živočichů)

Tyto látky pomáhají odstranit zákaly a sedimenty, ale nejsou v souladu s veganskými zásadami. 

Co se běžně používá ve veganském víně
Bentonit – minerální jíl
Oxid křemičitý
Aktivní uhlí rostlinného původu
Proteiny z hrachu nebo brambor

Tyto látky plní stejnou funkci jako tradiční čiřidla, ale bez živočišného původu.

Jak poznat veganské víno
Hledejte certifikaci Vegan nebo označení na etiketě
Sáhněte po naturálních nebo nefiltrovaných vínech

Tento trend roste díky zájmu o udržitelnost, etiku výroby a zdravější alternativy. Veganské víno často obsahuje méně síry a bývá součástí bio produkce.