Rozdělení vín

05.02.2015 18:53
Klasifikace a označení vín

 

Francie

Vin de Table – stolní vína bez označení odrůdy a původu
Vin de Pays – Kvalitnější vína s označením původu a charakteru
VDQS - /Vin De limité de Qualité Supérieure/ kontrolovaná vína ale s vyššími limity produkce, kvalitou se blíží vínům AOC
AOC - /Appellation d Origine Controlée/ Nejkvalitnější francouzská vína, přísná kontrola původu, množství produkce, technika zpracování a kvalita
Premiér Cru, Grand Cru – úřední ohodnocení nejlepších vinic

Itálie

VDT – stolní, vino de Tavola
IGT – místní vína vyšší kvality s kontrolovaným původem
DOC jako francouzské AOC
DOCG – nejvyšší stupeň kvality

Španělsko

Vino de mesa – stolní víno
DO – jako francouzské AOC nebo italské DOC
DOCa – ještě vyšší klasifikace, cca 30 území s přísně kontrolovanými podmínkami

Česko

Stolní
Jakostní
Víno s přívlastkem
Kabinet 19st, Pozdní sběr 21st, Výběr z hroznů 24st, Výběr z bobulí 27st, Ledové sklízeno při -6st a min 27 st , Slámové skladováno na slámě nebo zavěšeno v prostoru min 3 měsíce a min 27 st cukernatosti.

Rakousko

Stupně jakosti .
Tafelwein ( známkové( stolní) víno - nejméně 10,6 stupnů KMW ( KMW = Klosterneuburský moštoměr.Udáva obsah cukru ve 100kg moštu )
Landwein - přibližně 14 stupnů KMW
Qualitatswein ( jakostní víno )- nejméně 15 stupnů KMW
Kabinett - nejméně 17 stupnů KMW
Spatlese ( pozdní sběr )- nejméně 19 stupnů KMW
Auslese ( výběr z hroznů )- nejméně 21 stupnů KMW
Beerenauslese ( výběr z bobulí )- přibližně 25 stupnů KMW
Eiswein ( ledové víno )- přibližně 25 stupnů KMW
Strohwein ( slámové víno)- přibližně 25 stupnů KMW
Ausbruch - přibližně 27 stupnů KMW
Trockenbeerenauslese - přibližně 30 stupnů KMW

Třídění podle obsahu cukru.
Trocken: ( suché ) max. 9 g zbyt.cukru / L když celkový obsah kyselin není větší jak 2g/l
Halbtrocken : ( polosuché ) do 12 g zbyt. cukru / l
Lieblich : ( polosladké ) do 45 g zbyt. cukru / l
Súß : ( sladké ) přes 45 g zbyt. cukru / l
V Rakousku pro Land-, jakostní- a přívlastková vína je povoleno sklidit na 1 hektar maximálně 9000 kg hroznů, nebo 6750 litrů vína. Rakouská jakostní a přívlastková vína jsou státně dvakrát kontrolovaná.

V zemích jako např. Francie, Itálie, Španělsko je jedním z hlavních determinantů pro kategorizaci vína poloha vinice, na které jsou vypěstovány hrozny pro jeho výrobu. Vína vyšších kategorií jsou proto označována počátečními písmeny symbolizujícími kontrolovaný název původu: AOC, DOC, DOCG.

V zemích jako je SRN a v Rakousku je klasifikace vín založena na cukernatosti hroznů použitých pro jeho výrobu a vína jsou tříděna na vína stolní a vína vyšších kategorií na vína jakostní popř. vína s přívlastkem (jakostní s přívlastkem).
Systém klasifikace vín dle našeho vinařského zákona je založen podobně jako v Německu, ale zejména v Rakousku na stupni vyzrálosti hroznů použitých pro výrobu vína.

 

Zpět